Postup při koupi bytu

Koupit nemovitost může být zejména v dnešní době velmi náročné. Existuje koneckonců několik kroků a je tak snadné udělat nějakou chybu. Přinášíme vám přehled toho, co je třeba zvážit, abyste při koupi nemovitosti nenaletěli nějakému podvodníkovi.

Prohlídka nemovitosti jako první krok

Ještě než začnete řešit náročný proces ohledně koupě bytu, je třeba zjistit stav nemovitosti. Bude vás zajímat nejen její technický stav, ale například stav účtu na fondu oprav. Zjistěte si také, jací jsou sousedé, kteří budou bydlet vedle vás, pod vámi nebo nad vámi. Když se všechno zdá být v pořádku, jsou na řadě informace o poplatcích, které vás při koupi nemovitosti čekají.

Jaké jsou poplatky při koupi nemovitosti

Chcete si koupit byt? Je třeba se předtím připravit na všechny poplatky, které jsou s tím spojené. I přesto, že nejsou tyto poplatky příliš vysoké, jsou součástí nemovitosti. Ještě před podpisem smlouvy na úvěr či hypotéku po vás bude chtít poskytovatel znalecký posudek na odhad nemovitosti. Za tuto službu zaplatíte nejčastěji 3-5 tisíc.

Poté, co se domluvíte s vaší bankou, bude se chtít ujistit, že o svou investici nepřijde. Banka po vás bude chtít návrh na vklad do katastru nemovitostí, který ji bude opravňovat k prodeji nemovitosti v případě, že nebudete úvěr splácet. Slouží k tomu zástavní právo. Za návrh na vklad zaplatíte 2000 Kč.

Následuje smlouva o úschově, která zase chrání kupujícího. Úschova znamená, že se finanční prostředky uloží na speciální účet a budou převedeny na účet prodávajícího, jakmile se splní všechny smluvní povinnosti. Za tuto službu obvykle zaplatíte několik tisíc.

Jaké smlouvy budete dále potřebovat

Na řadě je kupní smlouva. Vzory na kupní smlouvy naleznete na různých webových stránkách. Můžete si stáhnout některý z nich, lepší je ale využití odborníků, kteří vám sestaví kupní smlouvu na míru. Je to sice další investice, může však zabránit případným budoucím rozepřím. V kupní smlouvě musí být uvedeny údaje týkající se smluvních stran, dále identifikace předmětu převodu, kupní cena a podpisy účastníků.

Mezi lety 1993 až 2013 existovala ještě daň z nabytí nemovitosti. Od roku 2014 až do roku 2020 se jednalo o daň z nabytí nemovitých věcí. Od roku 2021 už daň z nabytí nemovitých věcí neplatí.

Kromě kupní smlouvy je také velmi důležitá rezervační smlouva. Prodávající se podpisem této smlouvy zavazuje k tomu, že danou nemovitosti už dále nebude nabízet k prodeji a nemůže uzavřít smlouvu s jiným kupujícím. Rezervační smlouvy jsou také volně ke stažení na internetu.

Při uzavření rezervační smlouvy je třeba si dát pozor také na její celé znění. Doporučujeme se zaměřit zejména na dobu, po kterou je smlouva uzavřena. Měla by být dostatečně dlouhá, abyste mohli vyřídit potřebné financování.

Poslední smlouva, která by vás mohla zajímat, je smlouva o smlouvě budoucí. Jedná se o takovou smlouvu, která představuje závazek k uzavření jiné konkrétní budoucí smlouvy. V tomto případě budete potřebovat smlouvu o smlouvě budoucí kupní.

Co dělat po předání nemovitosti

Po koupi nemovitosti je třeba správně vyplnit předávací protokol. Když se tak stane, je kupující i prodávající chráněn proti případným výtkám a sporům v budoucnu.

Pokud jste si na nemovitost brali hypoteční úvěr, bude banka chtít doložit, že jste danou nemovitost skutečně koupili. Budete proto muset doložit list vlastnictví, na což slouží katastr nemovitostí. Dále budete muset vyřešit přepis dodávek energií. Na to budete potřebovat kromě listu vlastnictví ještě kupní smlouvu.

Jak dlouho trvá koupě nemovitosti

Při standardním postupu trvá koupě nemovitosti minimálně tři měsíce. Počítejte ale s tím, že se tento proces může klidně protáhnout na rok.

Teď už víte, co dělat před pořízením bytu. Je potřeba si uvědomit, že kromě kupní ceny zaplatíte ještě několik poplatků s tím spojených.