Na co se ptát při koupi bytu

Při koupi bytu je důležité ptát se na různé otázky, abyste získali co nejvíce informací a mohli udělat to nejlepší rozhodnutí. V tomto článku se vám pokusíme předat ty nejdůležitější rady a tipy.

Ještě před prohlídkou bytu si zkontrolujte právní stav nemovitosti. Ten si můžete jednoduše ověřit prostřednictvím katastru nemovitosti. Musíte však vědět, kde se daná nemovitost přesně nachází. Pro klid v duši si přes katastr můžete zakoupit list vlastnictví, ve kterém se zaměříte především na oddíly C a D. Tam jsou zapsána omezení a poznámky.

V oddílu C najdete informace týkající se omezení vlastnického práva. Najdete tu obecně zástavní práva, věcná břemena a předkupní práva. Díky tomu získáte informace o tom, jaká případná omezení jsou vázána s nemovitostí. Oddíl D pak nabízí zápis poznámek a jiných údajů.

V listu vlastnictví si ještě zkontrolujte, jestli je tam nemovitost zapsána skutečně tak, jak je psáno v inzerátu. Jinými slovy si můžete potvrdit, že se skutečně jedná o byt. Tato informace se nachází v oddílu B.

Na co si dát pozor při koupi bytu

V případě, že kupujete byt, je třeba si dát pozor na určité věci, které s sebou koupě bytu nese. Na těchto 8 věcí byste si měli dávat největší pozor:

  • Právní stav bytu,
  • technický stav bytu,
  • reálná velikost bytu,
  • poplatky, exekuce, dluhy,
  • rezervační smlouva,
  • rezervační poplatek,
  • kontrola smluvní dokumentace,
  • koupě družstevního bytu.

Na co se ptát při prohlídce

Na prohlídku doražte ideálně s otázkami sepsanými na papíře, abyste na nějakou důležitou otázku nezapomněli. V rámci celé nemovitosti by vás mělo zajímat:

  • Předpis záloh u bytu,
  • vyúčtování záloh za předchozí rok,
  • bezdlužnost vůči SVJ (Společenství vlastníků jednotek),
  • naspořená částka ve fondu oprav,
  • informace ohledně rekonstrukcí na domě,
  • plánované opravy,
  • dostupnost  internetu,
  • jaká je v okolí bytu občanská vybavenost (školy, školky, obchody, lékařská péče a pod.).

Pokud dostanete na tyto otázky vyhovující odpovědi, budou vás zajímat další otázky před koupí bytu. Majitele se zeptejte na již provedené rekonstrukce a jaké rekonstrukce bude byt ještě potřebovat.

Dále by vás mělo zajímat, z čeho jsou vyrobeny příčky a obvodové stěny. V případě, že jsou vyrobeny ze sádrokartonu, je velmi pravděpodobné, že chtěl majitel zakrýt původní stav příček nebo skrýt elektroinstalaci.

Dívejte se po prasklinách. Pokud jich je hodně, pravděpodobně něco nebude v pořádku. U přechodu bývají praskliny běžné, ve středu zdi už značí nějaký problém. Většinou se však jedná o estetický dojem, který se dá snadno vyřešit.

Koupě bytu je závazek na mnoho let, a proto by vás měly zajímat také rozvody elektřiny. V případě staršího bytu se zeptejte majitele, jestli byly měněny. Pokud ano, kdy k tomu došlo.

Zajímat by vás mělo také vybavení, jak je byt vybavený. Může se jednat o rozhodný parametr. Ve většině případů je součástí bytu kuchyňská linka společně se spotřebiči. Pokud vám k bytu majitel přidá ještě například vestavěné skříně a jiný nábytek, zohlední to v ceně.

Poslední důležitou otázkou, na kterou se při rozhodování zeptat, jsou další možné podíly. Jednat se může například o zahradu, sklep nebo půdu. Vás bude zajímat, jestli je jejich podíl součástí prodeje.

Otázky při rozhodnutí o koupi

V případě, že jste se rozhodli pro koupi daného bytu, budete potřebovat zařídit ještě dvě věci. Tou první je rezervační smlouva. Dobře si zkontrolujte také její podmínky. Solidní realitní kancelář, respektive její makléř, by měla mít uvedeno, že už nebude hledat další zájemce o daný byt.

Kromě rezervační smlouvy si vyžádejte ještě informace o následném prodeji. Bude vás zajímat, jestli je výsledná cena včetně provize realitní kanceláře, nebo zda je tato provize nad rámec ceny. Zeptejte se také na to, zda je v ceně sestavení kupní ceny a úschova kupní ceny. Další poplatky tvoří vklad vlastnického práva a návrh na vklad práva zástavního.

Všechny tyto otázky jsou jakýmsi vodítkem k tomu, abyste koupili byt v naprostém pořádku. Podle vlastních individuálních potřeb a priorit můžete přidat další otázky. Je důležité být pečlivý a získat co nejvíce informací, abyste si byli jisti, že vybíráte byt, který odpovídá vašim očekáváním a potřebám.