Jak se chránit před inflací

Co s penězi při inflaci?

Inflací rozumíme, že se ceny zboží a služeb neustále zvyšují, což znamená, že si za stejné množství peněz koupíte méně než dříve. Jde o oslabení reálné kupní síly dané měny. Za stejné peníze si člověk koupí méně zboží nebo služeb. To může být problém, pakliže:

  • žijete s pevným příjmem 
  • snažíte se spořit na důchod a naspořené peníze ztrácí na hodnotě (koupíte si za ně méně)
  • máte na účtu sumu, která s inflací ztrácí na hodnotě

Jedním ze způsobů, jak se chránit před inflací, je investovat do aktiv, která se časem zhodnocují. 

Investování však může být obtížné, zejména pokud nemáte zkušenosti s akciovým trhem, trhem s komoditami či s dluhopisy. Rovněž vyžaduje znalost finančních trhů, porozumění ekonomickým trendům a určitou míru tolerance k riziku. 

Abyste mohli učinit informované rozhodnutí o tom, kam investovat své peníze, musíte prozkoumat různé investice a pochopit jejich potenciální výnosnost. Pak vám tyto investice pomohou zachovat kupní sílu, takže vaše peníze budou mít větší hodnotu, i když ceny porostou.

Je tu ale i další druh investice, který je pro běžného smrtelníka mnohem snadněji uchopitelný, a to je investice do nemovitostí. Sledovat realitní trh je totiž mnohem snadnější a pokud se nechcete zabývat ani tím, existují služby, které se postarají kompletně za vás. Ale o tom až za chvíli.

Jak ochránit peníze před inflací pomocí nemovitosti?

A je to v době inflace vůbec možné? Ano! Banky zvýšily úrokové sazby u hypoték a Česká národní banka zpřísnila podmínky pro jejich získání. Lidé začali méně kupovat, a to, spolu s dalšími faktory (méně výkyvů u ceny energií, fiskální politika…), začalo snižovat inflaci a spolu s ní i ceny nemovitostí.

Ovšem inflace stále pracuje a znehodnocuje vaše úspory. Proto je nyní nejlepší čas, nakoupit nemovitosti určené k pronájmu. 

Tímto způsobem nejenom ochráníte svoje peníze před inflací, ale zároveň dojde i k jejich zhodnocení růstem ceny nemovitosti. Pokud totiž najdete vhodnou nemovitost ve správné lokalitě, výnos z nájmu bude vyšší než úrokové sazby, které banky momentálně nabízejí u svých spořících účtů. Hodnota nemovitosti se zachová a inflace vás pak nemusí tolik zajímat.

Jak se chránit před inflací: Výřez lidí sedících u stolu a podepisujících smlouvu.

10 důvodů, proč je investice do nemovitostí správnou volbou 

Důvodů je mnohem víc, tohle jsou ty nejdůležitější:

  1. Pronájem nemovitosti vám zajistí stálý a spolehlivý zdroj příjmů, který vám pomůže udržet kupní sílu v době inflace. To je výhodné zejména pro ty, kteří žijí s pevným příjmem, protože jim to umožňuje vyjít s penězi bez obav, že hodnota jejich peněz klesne v porovnání s rostoucími cenami. 
  2. Pronájem nemovitosti může být skvělým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio a ochránit své bohatství před inflací. Rozložením rizika mezi více investic můžete snáze zvládat výkyvy kteréhokoli trhu.
  3. Majitelé nemovitostí mohou mít při pronájmu svých nemovitostí nárok na daňové odpočty, které jim mohou pomoci kompenzovat některé náklady spojené s vlastnictvím pronajímaných nemovitostí. Kromě toho si pronajímatelé mohou z daní odečíst také výdaje spojené s údržbou a opravami. 
  4. Při investování do nemovitostí můžete těžit jak z pravidelných plateb nájemného, tak z potenciálního zhodnocení hodnoty nemovitosti v průběhu času. To znamená, že pokud během inflace  zvýší hodnota jiných aktiv (např. akcií a dluhopisů), vaše pronajímaná nemovitost se v průběhu času zhodnotí minimálně stejně nebo dokonce více než tyto jiné investice. 
  5. Údržba a vylepšování vaší pronajímané nemovitosti vám nejen pomůže přilákat lepší nájemníky, ale také zvýší její celkovou hodnotu pro případ, že se ji v budoucnu rozhodnete prodat. Kromě toho by vylepšení (např. přidání energeticky účinných prvků nebo renovace zastaralé kuchyně) mohlo potenciálně vést k získání dalších daňových úlev nebo odpočtů v daňovém období! 
  6. Pokud nájemníci vědí, že mají co do činění s profesionálním pronajímatelem, který se o jejich investici dobře stará, je pravděpodobné, že v dané jednotce zůstanou déle ve srovnání s nájemníky, kteří nemají důvěru ve schopnosti nebo spolehlivost svého pronajímatele. Jde hlavně o nezbytnou údržbu nebo rychlou reakci v případě výskytu problémů v samotné bytové jednotce nebo ve společných prostorách sdílených mezi nájemníky, jako jsou společné prostory v domě  atd.. 
  7. Využitím kreativních strategií financování, jako je například využití legálně vyhovujících možností pronájmu, mohou správci nemovitostí vytvářet příležitosti k pasivnímu příjmu tím, že poskytují vysoce kvalitní služby a vybavení pro bydlení dlouhodobým nájemníkům. Zároveň jsou schopni generovat proudy peněžních toků prostřednictvím prémiových nájemních smluv po delší dobu, aniž by potřebovali kapitálové zisky z prodejních transakcí probíhajících v rámci tradičních trhů s rezidenčními nemovitostmi, jako je tomu u krátkodobých pronájmů (např. Airbnb). 
  8. Investice do nemovitostí nacházejících se v blízkosti oblastí, které zažívají ekonomický růst, by mohly potenciálně přinést vyšší výnosy díky zvýšené poptávce po bydlení a vyšším cenám nájemného v důsledku zvýšených mezd/platových příležitostí. 
  9. Pronajímané nemovitosti mohou obecně přinést vyšší výnosy než akcie a dluhopisy a zároveň na sebe vzít menší riziko. 
  10. Být úspěšným pronajímatelem je mnohem snazší, pokud máte v případě potřeby přístup k odborným radám, jako je vyhledání vhodných služeb pro prověřování nájemníků , místních odborníků na danou oblast, kteří mohou pomoci identifikovat nadcházející trendy dříve, než k nim dojde, a zkušených účetních, kteří se specializují na práci s investory do nemovitostí.

Jak vybrat správné nemovitosti?

Jak jsme uvedli výše, při hledání investiční nemovitosti je nejdůležitější zvážit její umístění. Chcete si vybrat nemovitost v oblasti s rostoucí poptávkou po pronájmu. 

Hledejte oblasti s dobrou infrastrukturou, jako je dobré dopravní spojení, školy, nemocnice a další občanská vybavenost. To pomůže přilákat nájemníky. 

To vyžaduje průzkum relitního trhu. Nebo můžete využít služeb komplexního správcoství. To znamená, že za vás celý proces výběru, koupě bytu a jeho následné správy, provede vámi vybraná společnost.

Jak se chránit před inflací: Animovaná ilustrace 2 lidí předávajících si klíče a stojících u velkého telefonu, který je jako pozadí a jsou na něm vyobrazené inzeráty nemovitostí jednoduchou animovanou formou, kdy jeden inzerát je zvýrazněný.

Vyplatí se komplexní správa nemovitosti?

Pro ty, kteří nemají čas nebo znalosti na to, aby své investice spravovali sami, může být velmi výhodné mít správce investičních nemovitostí. 

Kvalifikovaný a zkušený správce investičních nemovitostí bude mít dovednosti a zdroje, které vám pomohou maximalizovat výnosy na daném trhu. 

Dokáže identifikovat příležitosti, prozkoumat potenciální investice, vyjednávat o obchodech a zajistit, aby nájemní smlouvy byly co nejvýhodnější pro vás a zároveň fér pro nájemníky.

V RATATA se snažíme, aby naši investoři měli co nejméně práce. A to od chvíle, kdy se rozhodnou pro koupi první investiční nemovitosti. Nabízíme toto:

  • vybereme vhodnou nemovitost napříč celou ČR
  • pokud je třeba, s našimi partnery pomůžeme s financováním koupě
  • pomůžeme se smlouvami a převodem nemovitosti
  • zařídíme opravy bytu a přípravu na pronájem
  • najdeme vhodného nájemníka
  • investorovi chodí platby od nájemníka rovnou na jeho účet
  • byt předáme a staráme se o veškerou komunikaci s nájemníkem
  • v případě zpoždění platbeb nájemného kontaktujeme nájemníka a urgujeme platby
  • řešíme nutné opravy bytu
  • investorům dáme k dispozici aplikaci, kde mohou svoje investiční nemovitosti sledovat, podobně jako peníze v internetovém bankovnictví
  • staráme se i o administrativní úkony a zajišťujeme základní podklady do účetnictví

Investování do nemovitostí se zkrátka vyplatí a může být opravdu snadné. Důležité je pouze to, vložit své investice do správných a ověřených rukou. V RATATA spravujeme téměř 600 bytů a jejich majitelům odesíláme přes 5 000 000 Kč měsíčně.

Tak proč to nezkusit? Kontaktujte nás ještě dnes a začněme váš úspěšný příběh.

A konečně, ačkoli lze inflaci jen obtížně předvídat, existují strategie, které můžete použít, abyste se před jejími dopady ochránili. Jednou z takových strategií je investování do pronájmu nemovitostí; získáte jistotu příjmu, kterou přináší dlouhodobý pronájem.