Jak získat energetický štítek domu

Energetický štítek domu je klíčovým nástrojem pro hodnocení energetické náročnosti budovy, což je důležité hned z několika důvodů. Především informuje majitele i potenciální kupce a nájemníky o tom, jaká je spotřeba energie, což může ovlivnit provozní náklady a tržní hodnotu nemovitosti. Zjednodušeně lze říci, že štítek prozradí, jestli je nemovitost velmi úsporná, méně úsporná nebo mimořádně nehospodárná.

Ilustrační obrázek zobrazující obrázek úrovní energetické náročnosti, kalkulačku, psací potřeby a přívěsek, to vše tématicky související právě s energetickým štítkem domu.

Tím, že průkaz energetické náročnosti budovy identifikuje, kde lze dosáhnout úspor, napomáhá k ekologičtějšímu provozu budov a snižování uhlíkové stopy. Navíc je často požadován legislativou, což znamená, že jeho získání může být nezbytné pro splnění právních předpisů a standardů.

Co vyčteme z energetického štítku budovy?

Z energetického štítku domu lze vyčíst celou řadu důležitých informací o energetické náročnosti budovy. Na štítku je především znázorněna energetická třída domu a to formou barevné stupnice, která sahá od A (nejúspornější) až po G (nejméně úsporné). Barevná stupnice obvykle přechází od zelené (nejlepší) k červené (nejhorší). 

Ilustrační obrázek zobrazující na levé straně obrys domu a na pravé straně jsou nad sebou jednoltivé úrovně energetické náročnosti budovy.

Energetický štítek dále uvádí hodnoty týkající se spotřeby energie, například celková roční spotřeba energie v kilowatt hodinách (kWh) na metr čtvereční. Věnovat pozornost je třeba také indikátorům, které mohou zahrnovat například celkovou emisivitu CO2. 

Co říká legislativa?

Podle současné legislativy je nutné mít energetický štítek domu v několika konkrétních situacích. Především je vyžadován při prodeji nebo pronájmu nemovitosti, kdy slouží jako důležitý ukazatel energetické náročnosti u nemovitosti. Dále je povinný u novostaveb a při významné rekonstrukci budovy, kde doložení energetické náročnosti je součástí stavebního řízení.

Ilustrační obrázek se spoustou detailů zobrazující detail na ruce lidí diskutující nad stolem s různými proprietami, jako jsou kalkulačka, model domu, notebook, telefon, papíry s grafy a stavařskou helmou.

Energetický štítek budovy je také nezbytný při žádosti o dotační programy zaměřené na zlepšení energetické hospodárnosti. Tato legislativa se vztahuje na většinu obytných, komerčních i veřejných budov, což podtrhuje význam energetických štítků pro udržitelný rozvoj a snižování energetické spotřeby na národní úrovni.

Rizika spojená s absencí energetického štítku

Pokud majitel nemovitosti nevlastní průkaz energetické náročnosti budovy, i když jej zákon vyžaduje, může čelit několika nepříjemným důsledkům. V první řadě hrozí značné finanční sankce ze strany státu, které se mohou vyšplhat do výšky až stovek tisíc korun, v závislosti na závažnosti porušení.

Detail rukou lidí držící a ukazují na text v papírové složce.

Nedokumentovaná energetická náročnost může také odradit potenciální kupce nebo nájemníky, což může vést k prodloužení doby, po kterou je nemovitost na trhu, a k poklesu její tržní hodnoty. 

Kromě toho majitel ztrácí příležitosti k získání dotací na zlepšení energetické hospodárnosti a vyšším provozním nákladům kvůli neefektivnímu využívání energie. V neposlední řadě hrozí právní postihy a případné soudní spory, což může znamenat další časové a finanční zatížení. Proto je důležité dodržovat legislativu a zajistit si energetický štítek pro svou nemovitost včas.

Kde získám energetický štítek?

Energetický štítek domu lze získat prostřednictvím specializovaných firem a energetických auditorů, kteří jsou autorizovaní k provádění hodnocení energetické náročnosti budovy. Proces získání energetického štítku obvykle začne tím, že kontaktujete konkrétní společnost nebo auditora, kteří mají příslušné certifikáty a povolení. Vždy doporučujeme vybrat důvěryhodnou a zkušenou firmu, která má ve svém portfoliu již spoustu realizovaných projektů.

Jak probíhá proces žádosti?

Po výběru vhodné společnosti následuje samotný proces hodnocení, který zahrnuje inspekci budovy, sběr potřebných údajů o stavebních materiálech, izolaci, topném systému a dalších aspektech týkajících se energetické účinnosti. Následně auditor analyzuje získaná data a vypočítá energetickou náročnost budovy.

Na základě výsledků je pak vytvářen energetický průkaz, který obsahuje konkrétní hodnoty a doporučení pro zlepšení energetické účinnosti. Celý proces může trvat několik dní až týdnů v závislosti na velikosti a složitosti budovy. 

Po dokončení hodnocení obdržíte oficiální energetický štítek, který je platný obvykle po dobu 10 let, pokud nedojde k významným změnám budovy nebo technologického vybavení.

Kolik stojí získání energetického štítku?

Cena za získání energetického štítku se může výrazně lišit v závislosti na několika faktorech, včetně velikosti budovy, jejích technických parametrů a složitosti hodnocení. Pro menší rodinné domy se náklady obvykle pohybují od 4000 do 8000 Kč. V případě větších komerčních a obytných budov mohou ceny stoupat do desítek tisíc korun. 

Obrázek domu, přes který je filtr na levou a pravou půlku obrázku, díky kterému na levé straně dům vypadá v horším počasí a na pravé v romanticky slunečném osvětlení.

Konečná částka závisí také na konkrétní firmě nebo energetickém auditorovi, kterého si vyberete. Vždy je lepší si předem vyžádat několik nabídek od různých poskytovatelů a porovnat jejich služby a ceny, abyste získali nejvýhodnější nabídku odpovídající kvalitě a zkušenostem dodavatele.